Porchetta met port-saliejus en gekarameliseerde uien
Ingrediënten
Bereidingswijze Porchetta met port-saliejus en gekarameliseerde uien
Stap 1
1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Halveer de zoete aardappel en de flespompoen. Verwijder de zaden uit de pompoen en snijd beide vervolgens in kwarten.
Stap 2
2. Besmeer de snijkanten van de aardappel en pompoen met een beetje olijfolie. Plaats in een grote ovenschaal en dek af met aluminiumfolie.
Stap 3
3. Rooster de aardappel en pompoen ongeveer 1 uur op 180 °C, tot het vruchtvlees zacht is. Verwijder de laatste 15 minuten het aluminiumfolie.
Stap 4
4. Schep de aardappel en pompoen met een lepel uit de schil in een grote schaal. Voeg de helft van de roomboter toe. Stamp met een pureestamper tot een fijne puree. Breng op smaak met peper en zout. Zet de puree apart. Warm kort voor serveren de puree op. Roer goed door tijdens het opwarmen om aanbranden te voorkomen.
Stap 5
5. Verhoog de temperatuur van de oven tot 220 °C. Plaats de porchetta op een ovenrooster met daaronder een ovenschaal. Gril de porchetta 20 minuten op 220 °C. Verlaag de temperatuur tot 150 °C en gaar het vlees nog 1½ uur.
Stap 6
6. Snijd intussen de rode ui in halve dunne ringen. Verwarm de rest van de roomboter in een grote braadpan op laag vuur. Voeg de uien toe en laat ze in 30 minuten op laag vuur karamelliseren. Schep regelmatig om.
Stap 7
7. Pluk de blaadjes van de salie en snijd deze in dunne reepjes. Voeg de salie samen met de basterdsuiker toe aan de uien. Laat 5 minuten meebakken op laag vuur zodat de suiker smelt.
Stap 8
8. Blus de uien af met balsamicoazijn en voeg vervolgens de port, water en de bouillontablet toe. Breng het geheel aan de kook en laat de saus tot ongeveer de helft inkoken.
Stap 9
9. Rooster intussen de pompoenpitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Breng op smaak met zout.
Stap 10
10. Verdeel de puree over de borden. Verkruimel de feta en strooi deze, samen met de pompoenpitten, vlak voor serveren over de puree. Snijd de porchetta in plakken. Serveer per persoon 1 tot 2 plakken porchetta. Verdeel ook de saus en schenk over de porchetta.
