Abrikozenvlaai
Ingrediënten
Bereidingswijze Abrikozenvlaai
Stap 1
Laat de abrikozen wellen in warm water. Giet af en doe de abrikozen met 50 gram suiker in een pan. Zet net onder water en breng aan de kook. Laat 10 minuten zachtjes koken en giet af door een zeef. Vang het vocht op en meet 250 ml af. Breng dit samen met de jam aan de kook.
Stap 2
Los het aardappelzetmeel op in 2 eetlepels koud water en roer door de jam. Laat even koken en schep de abrikozen erdoor. Breng alles nog een keer aan de kook, schep over in een kom en laat helemaal afkoelen.
Stap 3
Verwarm voor het deeg de melk tot lauwwarm in een (steel)pan. Meng de bloem met de gist, de rest van de fijne suiker, 3 gram zout, melk en boter. Mix met een mixer met deeghaken in circa 5 minuten tot een soepel deeg. Leg in een kom en dek losjes af met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur rijzen op kamertemperatuur.
Stap 4
Verwarm de oven voor op 180ºC. Houd een derde van het deeg apart. Rol de rest op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van 30 cm. Bedek de ingevette vlaaivorm met het deeg en schep de vulling erop.
Stap 5
Rol de rest van het deeg heel dun uit en snijd er met een scherp mes dunne reepjes van. Vorm er een raster van over de taart. Druk de uiteinden van het deeg goed vast aan de zijkanten. Bestrijk het deeg dun met een beetje water en bestrooi met de grove suiker.
Stap 6
Bak de vlaai circa 30 minuten in het midden van de oven, tot het deeg goudbruin is. Laat circa 2 uur afkoelen en snijd dan in punten.
Aanvullende benodigdheden
- - vershoudfolie
- - taartvorm
Voedingswaarden
- Energie340 kcal
- Eiwit7 g
- Koolhydraten64 g
- Vet4 gWaarvan verzadigd3 g
