Ga naar de hoofdinhoud

Witlof: gezonde groente die groeit in het donker

Witlof is een gezonde groente die tegenwoordig niet of nauwelijks meer bitter smaakt. Wist je dat witlof in het donker groeit en het hele jaar door verkrijgbaar is?

Grootste witlofteler van Nederland

In het Friese Sexbierum draait het om de witlofteelt. Aan een dijk net buiten het dorp zit de grootste witlofteler van Nederland: Frysk-Witlof. Het hele jaar door levert dit bedrijf glanzend witte knapperige witlof. Dennis Blankendaal werkt er al lang. Voor hem klinkt het startschot van de teelt als in de herfst de witlofpennen arriveren. Deze komen uit de volle grond van akkerbouwers uit Nederland, België en Duitsland.

Witlof groeit in het donker

Voor Frysk-Witlof begint een nieuw witlofseizoen in de herfst als de witlofpennen arriveren. Die gaan direct in het ijs de koelcel in. Steeds worden hieruit het benodigd aantal pennen uitgehaald en in ongeveer twee weken ontdooid. Daarna begint het echte werk: het in keurige rijtjes uitzetten van de pennen in trekbakken. In het donker groeien ze uit tot witte witlofstronken. Onder invloed van licht zouden de blaadjes groen en bitter worden.
Dennis proeft de witlof elke dag. Zo houdt hij de kwaliteit en groei in de gaten. Zijn de stronken na ongeveer drie weken groot genoeg? Dan oogst Dennis precies de hoeveelheid die voor die dag nodig is. De witlofstronken gaan direct de koelcel in. Een paar uur na de oogst gaat de bestelling al naar DekaMarkt.

De waarde van water

De witlof heeft het keurmerk ‘On the way to PlanetProof´; een betere keuze voor natuur, klimaat en dier. Dat zie je bijvoorbeeld terug in het watergebruik. Schoon, steriel en zuurstofrijk water helpt om eventuele ziektes te voorkomen. Ingrijpen hoeft Dennis daarom nauwelijks. Omdat het water steeds met hoge snelheid rond wordt gepompt én omdat er nauwelijks water verdampt, kost het vochtig houden van de witlof ook weinig water.
Zonnepanelen en de vrijgekomen warmte van de koelcellen leveren voor Frysk-Witlof een deel van de energie. Minder gebruik van water, energie en middelen, daar draait het om.

Frysk-Witlof levert losse en verpakte witlof aan DekaMarkt. De flowpack verpakking zorgt voor een langere houdbaarheid.

Weetjes / Gezondheid

Witlof is een van de meest gezonde groente als het gaat om de hoeveelheid calorieën. Er zitten per 100 gram slechts 15 calorieën in witlof.

Witlof is het hele jaar verkrijgbaar. In de zomer is de structuur steviger dan in het begin van het jaar. Dat heeft te maken met de leeftijd van de witlofpennen.

Witlof schoonmaken is heel eenvoudig. Verwijder de buitenste blaadjes, snijd een schijfje van de onderkant en de kegelvormige pit eruit en was in ruim water.

Bewaar witlof na aankoop in je koelkast. Dan blijven de stronken nog een week houdbaar.

Recepten met witlof

Maak één van deze drie recepten met witlof of bekijk onze andere recepten met witlof.

Lekker wijn bij witlof

Pure witlof is bitter en het zou de wijn, zowel rood als wit, bijzonder moeilijk maken. Zoute en romige smaken zorgen echter voor balans; nu wordt hetbittertje extra lekker. Bij een gerecht als de mac and cheese past een volle, zachte rode wijn als de Gato Negro Merlot uitstekend. Maar denk ook aan ronde witte wijnen, zoals de Ecobalance Chardonnay of de Meyer Pinot Blanc.

Heerlijke wijnen

Probeer deze wijnen bij de witlof

I Am Sauvignon Blanc
Nix 18Fris wit

I Am Sauvignon Blanc

750 ml
3.98
J. Meyer Pinot blanc
Nix 18Fris wit

J. Meyer Pinot blanc

750 ml
4.39
Familie Pos Familia collection sauvignon blanc
Nix 18Fris wit
Per fles € 3,99

Familie Pos Familia collection sauvignon blanc

750 ml
3.995.29
Gato Negro Merlot
Nix 18Soepel rood

Gato Negro Merlot

750 ml
5.29
Favoritos Classic chardonnay viognier
Nix 18Vol wit

Favoritos Classic chardonnay viognier

750 ml
4.99

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.