Ga naar de hoofdinhoud

Snoeptomaten: lekker en gezond tussendoortje

Wil je gezond en lekker snoepen? Kies dan voor snoeptomaten uit Nederland. Ze worden rood en zoet geplukt.

Ruimte en licht in Zeeland

Een kwart eeuw geleden kwam het Zeeuwse Rilland in beeld als locatie voor tomatenteelt in kassen: volop ruimte, veel licht en koelere nachten dankzij de ligging in de buurt van de zee.  Agro Care was geboren. Patrick de Jongste werkt er sinds het allereerste begin. Hij teelt in kassen met een oppervlak van ongeveer 12 voetbalvelden lekkere knapperige snoeptomaten.

40 weken plukken

Patrick krijgt plantjes van zo’n 40 centimeter aangeleverd van zijn plantenkweker. In januari gaan die allemaal tegelijk de kassen in. Dan mogen de eerste hommels erbij voor de bestuiving. Draden begeleiden de planten tijdens hun groei. Ongeveer 8 weken later kan Patrick de eerste tomaten plukken. Voor hij dat doet checkt hij of ze mooi rood zijn en precies genoeg suikers bevatten. Dat is het voordeel van Hollandse snoeptomaten, die kun je rijp en zoet plukken. Wat Patrick ’s ochtends oogst, wordt nog dezelfde dag verpakt en ligt een dag later al in de winkel. Van elke plant oogst hij ongeveer 40 weken. Eind november, begin december eindigt het seizoen.

Constant klimaat voor constante kwaliteit

Patrick doet er alles aan om zo duurzaam mogelijk lekker knapperige tomaten te telen. In de zomer mag het in de kassen niet te warm worden. Daarom gaan dan de ramen open en hangen er enorme doeken onder het glazen dak. Zo blijft de temperatuur rond de 25 °C. In het voor- en najaar worden de kassen deels verwarmd door aardwarmte. De planten krijgen regenwater en eventuele meststoffen via een druppelsysteem. Wat ze niet nodig hebben, wordt via een recirculatiesysteem opnieuw gebruikt. Er gaat dus niks verloren. Met natuurlijke vijanden houdt Patrick ongewenste diertjes buiten de kas.

Weetjes

Snoeptomaten zijn een gezond en lekker tussendoortje. De rode zijn het meest bekend, maar je hebt ook oranje, gele en bruine.

Bewaren

Bewaar snoeptomaten buiten de koelkast. Dan smaken ze beter. Bijkomend voordeel: je pakt ze dan natuurlijk ook makkelijker om lekker van te snoepen.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.