Ga naar de hoofdinhoud

Appels: gezond en veelzijdig fruit

Wat is jouw favoriete appel? Of je nu van zoet, zuur of een combinatie daarvan houdt: keuze genoeg. De zoetzure elstar is misschien wel de bekendste soort.

Volop water in de buurt

Aan een doodlopend weggetje, in het Westfriese dorp Midwoud ligt de fruitboomgaard van Gerard van Hal. Zijn opa plantte op deze grond in 1960 de eerste perenboom. Later kwamen daar appelbomen bij. Gerard nam fruithandel Van Hal met alle plezier van zijn vader over. Hij houdt van fruit, van het buitenleven en het inspelen op wat de natuur doet. Deze regio blijkt een goede locatie voor de fruitteelt: goede kleigrond, het IJsselmeer als waterleverancier in de buurt en een ideaal klimaat: niet te warm in de zomer en niet te koud in de winter.

Mooie van kleur, formaat en smaak plukken

Als je in het voorjaar langs de fruitboomgaard van Gerard fietst, raak je betoverd door de prachtige bloesem. Omdat het dan nog wel eens vriest, beschermt Gerard deze door beregening. Als het alarm afgaat omdat de temperatuur onder de 0°C komt, moet hij ’s nachts zijn bed uit om de sproei-installatie aan te zetten. De bestuiving van de elstar gebeurt via een andere appel die ernaast staat: de delcorf. In juni is Gerard druk met uitdunnen om zo de appels ruimte te geven om te groeien. Aan het eind van de zomer start de oogst. Alleen de exemplaren die de juiste hardheid, kleur, formaat en suikergehalte hebben, gaan in de krat. In de weken daarna maakt hij zo nog twee rondjes. Dan zijn alle appels geplukt. In november breekt de snoeiperiode aan: de voorbereiding op weer een nieuw fruitseizoen.

Alleen ingrijpen als het moet

De appels van Gerard hebben het keurmerk ‘On the way to PlanetProof’. Dat betekent dat zijn teelt voldoet aan strenge eisen die beter zijn voor natuur, klimaat en dier. Hij grijpt alleen in als het noodzakelijk is. Schadelijke insecten bestrijdt Gerard door natuurlijke vijanden te lokken. Dat doet hij door paardenbloemen en het gras tussen de rijen fruitbomen langer te laten staan. De bomen krijgen via een druppelsysteem water. Alleen als het nodig is zet Gerard de sproeiers aan met water uit de sloot. Water is er dankzij de gunstige ligging van zijn bedrijf gelukkig genoeg.

Weetjes / Gezondheid

Appels zijn een ideaal en gezond tussendoortje: ze bevatten bijvoorbeeld vitamine C, vezels en weinig calorieën. Heerlijk om zo je tanden in te zetten. Je kunt appels natuurlijk ook heel goed verwerken in allerlei gerechten. Kinderappeltjes zijn kleine appels die mooi van kleur en goed van smaak zijn, maar niet volgroeid tot het formaat van ‘volwassen’ exemplaren. Ze passen daarom perfect in kleine kinderhandjes.

Bewaar appels in de koelkast, maar leg ze niet bij bananen. Die geven het stofje ethyleen af en dan rijpen ze door. Haal ze minimaal een paar uur voor je ze wilt eten uit de koelkast. Dan smaken ze het lekkerst.

Recepten met appels

Maak één van deze drie recepten met appels of bekijk onze andere recepten met appels.

Alles over onze telers

Benieuwd naar de herkomst van nog meer producten? Bekijk meer.